Pieczona kaczka

Pieczona kaczka

Składniki:

  • kaczka 1,5 kg
  • 2 -3 jabłka
  • 1 plaster cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól morska
Piekarnik należy rozgrzać do 180 stopni Celsjusza
Umyj i osusz kaczkę, posmaruj olejem, natrzyj solą oraz majerankiem.
Do środka należy włożyć rozgnieciony czosnek, pokrojone na ćwiartki jabłka, sól,majeranek oraz plaster cytryny.
Kaczkę włóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika pod przykryciem, następnie zwiększ temperaturę do 200 – 210 stopni i piecz 1,5- 2 godzin, co jakiś czas polewaj kaczkę wytworzonym sosem. 30 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *